ІНТЕРАКТИВНІ МЕТОДИ НАВЧАННЯ ЯК МЕТОДОЛОГІЧНА ОСНОВА ТРЕНУВАННЯ КОМУНІКАТИВНИХ НАВИЧОК СТУДЕНТІВ МЕДИЧНОГО ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Бількевич, Н. А.; Кавецька, Н. А.; Чернець, Т. Ю. (Медична освіта, 2023)
У зв’язку з глобалізацією освітніх процесів протягом останніх десятиліть та зміною парадигми освіти з орієнтацією на результати навчання (компетентності) постає питання пошуку нових підходів та вдосконалення освітніх методик із метою підвищення ефективності навчального процесу. Мета статті – аналіз даних літератури щодо досвіду впровадження інтерактивних методів навчання для покращення процесу набуття комунікативної компетентності студентами вітчизняних медичних закладів вищої освіти. Проаналізовано та узагальнено переваги інтерактивних методів навчання в тренінгу студентами комунікативних навичок у медичних закладах вищої освіти, методичні підходи до організації занять у такому форматі, роль викладача як фасилітатора. Доведено, що такий підхід значно ефективніший у плані трансформації теоретичних знань студентів у практичну площину та набуття ними комунікативної компетентності. Обґрунтовано необхідність рефлексії як необхідного компонента інтерактивного заняття, з метою трансформації набутих навичок у компетентності. Рефлексія дає змогу усвідомити, структурувати та узагальнити отриманий на занятті досвід і тому повинна бути організована після виконання кожного з етапів заняття. Представлено та узагальнено інформацію щодо вітчизняного досвіду впровадження методів інтерактивного навчання в медичну освіту, щоб трансформувати набуті навички в компетентності. Згідно з проведеним аналізом, існує мало даних щодо застосування інтерактивних методів із метою тренінгу власне комунікативних навичок, більшою мірою такий підхід використовують для розвитку клінічного мислення студентів, вивчення мовних аспектів комунікації, підготовки до іспитів тощо. Наявні дані також вказують на необхідність більш детальної розробки методики проведення інтерактивного заняття з тренінгу комунікативних навичок. Зроблено висновок про перспективність охарактеризованих навчальних підходів та необхідність ширшого впровадження інтерактивних методів у навчальний процес вітчизняних медичних закладів вищої освіти. Необхідна також розробка методичної бази для проведення таких занять.