ЗНАННЯ ЯК ЦІННІСТЬ У СИСТЕМІ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ (НА ПРИКЛАДІ ДИДАКТИЧНОЇ ДУМКИ ПОЛЬЩІ) - Вихрущ, А. В.; Данік, Н. А.; Христенко, О. М. (Медична освіта, 2023)
У статті проаналізовано актуальні питання методів навчання. Схарактеризовано особливості визначення понять «знання» та «цінність». На основі праць польських авторів розглянуто проблеми становлення дидактики як науки. Особливу увагу звернено на підручники, які користувалися популярністю серед фахівців і багаторазово перевидавалися. Підкреслено важливість ретроспективної оцінки досвіду минулих років, переваг і недоліків розвитку авторських дидактичних систем. Визначено основні тенденції дослідження проблеми цінностей у контексті зарубіжної наукової думки. Особливу увагу звернено на дидактичну систему Г. Ровіда, який завершив життєвий шлях в Освенцімі. Для розуміння значимості наукового доробку Г. Ровіда необхідно звернути особливу увагу на працю, над якою мислитель працював до останніх днів, – “Podstawy i zasady wychowania”. За допомогою порівняльної таблиці систематизовано основні досягнення польських педагогів. Окреслено перспективи подальших досліджень.