ЕТИМОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ ВИВЧЕННЯ ДЕЯКИХ МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ НА ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТТЯХ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ: (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ) - Зевако, В. І.; Стефанишин, К. Л. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті представлено систему післятекстових вправ і завдань, що розкривають лексико-семантичні можливості деяких медичних термінів із галузі фізичної терапії, ерготерапії, стоматології, фармації і спрямовані на розуміння їхньої етимології та творче засвоєння у процесі вивчення української мови (за професійним спрямуванням). Зазначено, що за походженням, структурою, функціонуванням сучасна медична термінологія характеризується великим обсягом і різноманіттям. Для ефективного засвоєння фахових термінів передовсім необхідно забезпечити їхнє добре розуміння. З цією метою на практичному занятті, поруч з іншими видами аудиторної роботи, запроваджено й завдання етимологічної тематики. Наголошено, що парадигматичні зв’язки мовних одиниць і систем найбільш повно реалізуються в тексті, тому під час практичних занять систематично використовуються текстові матеріали, дібрані з наукових, публіцистичних статей або інформаційних блоків спеціалізованих клінік і аптек, відповідним чином оформлені бібліографічно. Розглянуто післятекстові завдання, репрезентовано фактичне наповнення, подекуди надано коментарі або відповіді до вправ. Зазначено, що аналізовані вправи і завдання були апробовані під час практичних занять з української мови (за професійним спрямуванням). Відзначено евристичний та ігровий елементи у процесі розв’язання. Виявлено, що етимологічні відомості актуалізують міжпредметні зв’язки з латинською, англійською, німецькою мовами, спеціальними клінічними дисциплінами. Констатовано, що врахування інформації про походження медичних термінів сприяє їхньому осмисленому засвоєнню і вживанню, спонукає до пошуку першоджерел, розвиває міжпредметні зв’язки, а тому на заняттях з української мови (за професійним спрямуванням) важливо формувати основи етимологічних знань.