АНАЛІЗ ЯКОСТІ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ НА КАФЕДРІ МІКРОБІОЛОГІЇ, ВІРУСОЛОГІЇ ТА ІМУНОЛОГІЇ ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ І. Я. ГОРБАЧЕВСЬКОГО МОЗ УКРАЇНИ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Романюк, Л. Б. (Медична освіта, 2023)
Анотація. Якість освіти для підготовки медичних працівників відіграє надзвичайно важливу роль. Дані про ефективність надання освітніх послуг у медичних закладах вищої освіти в умовах карантину досить обмежені, однак зростаючі потреби у медичних працівниках внаслідок епідемії та військових дій змусили медичні навчальні заклади адаптуватися до існуючих умов. Метою нашого дослідження було визначити ступінь повноти інформаційного забезпечення для студентів медичного факультету з мікробіології, вірусології та імунології, активність щодо використання різних джерел інформації та форм надання освітніх послуг для даної категорії здобувачів вищої медичної освіти, вплив дистанційного формату навчання на якість засвоєння матеріалу. Проведено аналіз інформаційних ресурсів із питання дистанційного навчання у медичній сфері, з використанням методу анкетування проведено збір й обробку інформації щодо використання електронної бази кафедри для підготовки студентів до занять, частоти перегляду відеолекцій, забезпечення підручниками та посібниками з дисципліни, методики проведення практичних занять та якості підготовки до ліцензійного іспиту «Крок 1». У результаті проведеного дослідження зʼясували, що зниження якості надання освітніх послуг відзначає приблизно половина студентів (48,15 %), 82,22 % респондентів іноді використовували відеолекції для підготовки до практичних занять, 65,19 % опитаних повною мірою задоволені обсягом та наповненням матеріалів для підготовки, 81,48 % студентів використовують паперові носії для підготовки до занять (підручники, посібники). Працівники кафедри мікробіології, вірусології та імунології, завдяки отриманим результатам, будуть вдосконалювати та частково змінювати плани проведення практичних занять та лекцій, враховуючи думку здобувачів вищої освіти, для покращення якості навчального процесу.