СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ВИЩОЇ МЕДИЧНОЇ ОСВІТИ КРІЗЬ ПРИЗМУ “HARD І SOFT SKILLS” - Маланчук, Л. М.; Мартинюк, В. М.; Маланчук, С. Л.; Франчук, У. Я.; Франчук, М. О. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті розглядається сучасний запит до вищої медичної освіти у формуванні компетентного фахівця, який буде здатним надавати якісну медичну допомогу, проявляти лідерські якості, злагоджено працювати у команді, виявляти критичне мислення та креативність у самостійних рішеннях і при цьому залишатися співчутливим, милосердним. Впровадження уніфікованого підходу протягом магістратури, ординатури та подальшого безперервного навчання системи “Soft Skills + Hard Skills” дозволить на якісно новому рівні вирішувати питання комунікації в галузі охорони здоров’я. З огляду на зростання поколінь від Х до Z із різними цінностями світогляду, що формувалися під впливом технічно-інформаційного прогресу, процес навчання вимагає цілковитого оновлення академічної поведінки. Формат неакадемічних навичок (“soft skills”), що включають поведінкові реакції відношення до інших та контрольоване управління емоціями в процесі навчання та професійної реалізації, набуває актуальності. «Мʼякі» навички сприяють успіху особистості і не є знаннями чи навичками, які безпосередньо засвоюються у процесі опанування навчальних програм. Здобувачі вищої медичної освіти покоління Y мають академічну поведінку, яка суттєво відрізняється від попередніх поколінь. Їхні вимоги до надавачів освіти охоплюють широкий спектр модифікації поведінкових реакцій, спонукають до розвитку навичок міжособистісного спілкування із врахуванням внутрішньоособистісної складової, і таке навчання повинно мати безперервний характер.