ПЕРІОДИЗАЦІЯ РОЗВИТКУ ДИДАКТИЧНИХ СИСТЕМ - Вихрущ, А. В. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті розглядаються актуальні питання розвитку дидактичних систем. Виокремлено труднощі, властиві сучасній дидактиці: недостатня кількість хрестоматій відповідного спрямування, монографій, присвячених історії вітчизняної дидактики, аналітичної оцінки переваг і недоліків інтегрального мислення, методології розумового виховання, педагогічної персонології, дидактики вищої школи. Схарактеризовано сім періодів розвитку дидактики (етнодидактика, релігійна дидактика, філософська, університетська, педагогічно-психологічна, інформаційна, інтегральна дидактика). У процесі періодизації виокремлено регіональний, державний, полідержавний (наприклад, європейський, світовий) рівень. За прикладом ятрогенії, підкреслена необхідність аналізу такого явища, як дидактогенія, що зумовлено низьким рівнем дидактичної культури. З кожним роком збільшується необхідність нового покоління підручників з дидактики, автори яких зможуть вийти на рівень закономірностей розумового виховання на різних етапах особистісного розвитку, врахують досягнення попередників і досвід інших країн, запропонують якісно нові підходи до структурних, функціональних, теоретичних моделей, засад самовдосконалення, педевтології, теоретичних основ навчання й учіння.