ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ДО НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ - Білавич, Г. В.; Багрій, М. А.; Борис, У. З.; Шульгай, А.-М. А. (Медична освіта, 2023)
Анотація. Стаття присвячена проблемі підготовки фахівців до навчання дітей з особливими освітніми потребами, зокрема з розладами аутистичного спектра (РАС). Зазначено, що в Україні, як і в усьому світі, з року в рік поширюється аутизм з-поміж дітей, наведено відповідні статистичні дані. Увиразнено значення мовлення в особистісному й культурному розвитку дитини з РАС. Схарактеризовано розлади аутистичного спектра, які спричинюють порушення в спілкуванні, соціальній взаємодії, поведінці дитини, що ускладнює її процес інтеграції в суспільство. Наведено результати дослідження фахівців, спрямовані на вивчення теоретико-методологічного аспекту професійної підготовки педагогів до роботи з дітьми з РАС. Увиразнено дані наукового пошуку, які відображають рівень професійної підготовки вихователів закладів дошкільної освіти, учителів початкової школи до роботи з дітьми з РАС. Зроблено висновки про її недостатній рівень. Запропоновано програму підвищення професійної компетентності педагогів «Особливості виховно-освітньої роботи з дітьми із РАС», яка спрямована на опанування знань про психолого-педагогічні особливості дітей із РАС, симптоми, характерні ознаки дітей-аутистів, технології, що забезпечують організацію виховно-освітньої роботи з дітьми із РАС тощо; формування вмінь застосовувати корекційно-розвивальні технології в роботі з дітьми-аутистами, планувати та коригувати освітні завдання спільно з фахівцями з урахуванням результату моніторингу, індивідуальних особливостей розвитку дітей із РАС за умов інклюзивної освіти, формувати навички проєктувати корекційно-розвивальне освітнє середовище задля розвитку комунікативних умінь дитини із РАС, здійснювати просвітницьку роботу з батьками та ін. Підкреслено, що професійна підготовка майбутніх фахівців у сфері освіти має велике значення для загальноосвітнього та професійного розвитку особистості дитини з РАС. Схарактеризовано змістові модулі авторської програми «Особливості виховно-освітньої роботи з дітьми із РАС».