ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ РЕАБІЛІТАЦІЇ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 227 «ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ, ЕРГОТЕРАПІЯ» - Попович, Д. В.; Бондарчук, В. І.; Миндзів, К. В.; Гевко, У. П. (Медична освіта, 2023)
Анотація. Статтю присвячено вивченню особливостей застосування технічних засобів реабілітації у навчальному процесі здобувачів вищої освіти спеціальності 227 «Фізична терапія, ерготерапія» першого (бакалаврського) рівня. У роботі представлено аналіз ефективності й доцільності застосування технічних засобів фізичної терапії на прикладі чотирьох тем із навчальних дисциплін, які включені до навчального плану підготовки здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня та до стандарту вищої освіти України (наказ Міністерства освіти і науки України від 19.12.2018 р. № 1419). Застосування технічних засобів у фізичній терапії на практичних заняттях на базі кафедри фізичної терапії, ерготерапії та фізичного виховання ТНМУ імені І. Я. Горбачевського МОЗ України є необхідною умовою виконання практичних навичок та розглядається як інструмент аналізу функціонального стану організму людини. Для оцінки ефективності та доцільності застосування технічних засобів фізичної реабілітації в навчальному процесі ми проаналізували дисципліни, обрані з робочого навчального плану, який розміщений на сайті Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України. Ми вибрали по одній темі із таких навчальних дисциплін: 1 курс – «Основи практичної діяльності у фізичній реабілітації (Вступ до спеціальності)». Тема «Фізична працездатність, визначення поняття. Методи визначення фізичної працездатності»; 2 курс – «Терапевтичні вправи». Тема «Терапевтичні вправи при сколіозі»; 3 курс – «Маніпуляційні методи фізичної реабілітації». Тема «Визначення та оцінка загальної фізичної працездатності та аеробної продуктивності»; 4 курс – «Прикладна кінезіологія». Тема «Міофасціальні ланцюги тулуба, таза і нижніх кінцівок. Мануальне мʼязове тестування (ММТ: Мʼязи тулуба, тазостегнового суглоба)». У навчальному процесі на практичних заняттях зі згаданих тем застосовуються: велоергометр вертикальний Circle B6, тренажер «міні-степпер», степпер, дошка Євмінова, пристрій для витягування хребта “NEXUS” та магніт «УАПК». Ці засоби використовуються як інструмент аналізу функціонального стану організму людини. За результатами роботи відзначено, що у фізичній терапії в навчальному процесі застосовуються технічні засоби реабілітації як інструмент аналізу функціонального стану організму людини. На практичних заняттях із навчальних дисциплін «Основи практичної діяльності у фізичній реабілітації (Вступ до спеціальності)», «Терапевтичні вправи», «Маніпуляційні методи фізичної реабілітації» та «Прикладна кінезіологія» здобувачі вищої освіти використовують прилади, засоби пристосування, тренажери, тренувальні пристрої, які спрямовані на відновлення функціонального стану людини, що сприяє опануванню ними практичних навичок, які необхідні у подальшій діяльності фізичного терапевта під час виконання своїх професійних обов’язків у лікувальних закладах та реабілітаційних центрах.