МЕТОДИ НАВЧАННЯ В СИСТЕМІ ДИДАКТИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ГАЛИЧИНИ ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Вихрущ, А. В.; Данік, Н. А. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті розглядаються актуальні питання методів навчання. Схарактеризовано особливості визначення поняття «дидактична культура». На основі праць авторів навчальних посібників з дидактики розглядаються проблеми поєднання основ педагогіки та філософії, зокрема вивчення основ логіки майбутніми вчителями. Особлива увага звертається на підручник М. Барановського, який багаторазово перевидавався й користувався популярністю серед фахівців. Адже саме книги з дидактики є основою для професійної підготовки, діяльності, підвищення кваліфікації вчителів. Студенти знайомляться з їх змістом, і авторські підходи стають пріоритетними в подальшій професійній діяльності. Підкреслена важливість врахування досвіду минулих років, переваг і недоліків розвитку дидактичних систем. Окреслено перспективи подальших досліджень. Важливим завданням для фахівців з історії педагогіки є підготовка хрестоматій з історії дидактики. Необхідна серія монографічних досліджень, присвячених пошуку закономірностей розумового виховання розвитку змісту, форм, методів навчання від початкової школи до університетів. Сучасна компаративістика наближається до пошуку порівняльних характеристик розвитку дидактичних систем, щоб на основі принципу новаторства виокремити досягнення мислителів минулих років, їх вплив на сьогодення. Визначення експертами римського клубу як пріоритетного завдання розвитку «інтегрального мислення» передбачає необхідність поєднання передового досвіду минулого і сучасності, а також системної оцінки досягнень представників усіх наук, у центрі яких особистість. На часі поява нового покоління підручників з дидактики, автори яких врахують досягнення попередників і запропонують якісно нові підходи до моделювання розумового виховання, засад особистісного розвитку, педевтології.