ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ СИМУЛЯЦІЙНОГО МЕТОДУ НАВЧАННЯ НА КАФЕДРІ ХІРУРГІЇ ДНІПРОВСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ - Корпусенко, І. В.; Гузенко, Б. В.; Нор, Н. М. (Медична освіта, 2023)
Анотація. Застосування медичної симуляції у навчанні студентів пов’язане з розвитком науково-технічного прогресу, коли сучасні комп’ютерні технології дозволили створити віртуальні тренажери. Тренінг на роботах-симуляторах пацієнта дозволяє оцінити вихідний рівень засвоєння практичних навичок та значно підвищити їх якість у процесі навчання. Мета роботи – набуття досвіду застосування симуляційного навчання в умовах навчально-тренувального центру симуляційної медицини для відпрацювання практичної навички, а саме визначення групи крові системи АВО та резус-фактора за допомогою цоліклонів анти-А, анти-В та анти-D під час викладання дисципліни «Загальна хірургія». Формування практичних навичок здійснювались у тісній співпраці з навчально-тренувальним центром симуляційної медицини Дніпровського державного медичного університету із використанням симуляційних засобів навчання у 2020–2022 рр. У дослідженні взяли участь 300 студентів третього курсу медичного факультету, з них 210 жінок, 90 чоловіків у віці 20–21 року. Студенти були розділені на дві групи. Основна група (ОГ) – 150 чоловік, які проходили відпрацювання практичної навички в умовах навчально-тренувального центру симуляційної медицини. Група порівняння (ГП) 150 чоловік проходили онлайн-курс симуляційного навчання в системі MOODLE. Досвід застосування симуляційної методики навчання студентів можливо загалом оцінити як позитивний: 60 % студентів ГП висловили бажання практичні навички опановувати в симуляційному центрі. Дистанційний формат викладання далеко не завжди сприяє досягненню поставленої мети засвоєння практичних навичок. Результативність вивчення розділу – визначення групи крові – була вищою на 7–8 % у студентів ОГ, які засвоювали практичні навички в симуляційному центрі, ніж у ГП (р<0,01), які навчалися дистанційно в системі MOODLE. Методика використання імітатору цільної крові й імітатору цоліклонів анти-А, анти-В та анти-D дозволяє багаторазово відтворювати процес за рахунок безпеки і простоти, виключає труднощі щодо застосування, зберігання біологічної сировини та значно підвищує економічність процедури. Перспективи подальших досліджень передбачають впровадження в навчання зі студентами методик, які забезпечують безпечні та реалістичні умови для роботи з біологічними рідинами. Застосування практичної навички з визначення груп крові за допомогою імітатору цільної крові й імітатору цоліклонів анти-А, анти-В та анти-D дозволить молодим лікарям-хірургам уникати технічних помилок під час проведення гемотрансфузій.