ЄВРОПЕЙСЬКІ ТРАДИЦІЇ У ПІДГОТОВЦІ ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ - Корда, М. М.; Федчишин, Н. О.; Шульгай, А. Г.; Кліщ, І. М.; Шевчук, О. О. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті проаналізовано особливості підготовки наукових кадрів у часи інтеграції вітчизняної освітньої системи у європейський простір. Встановлено, що в європейських країнах не існує єдиного механізму підготовки PhD, чи докторів наук, але є певні традиції з подібними чи відмінними характеристиками. У статті обґрунтовано, що суттєвим аспектом у підготовці наукової роботи є запланований час. В країнах Європи спостерігається нерівномірний розподіл здобувачів по галузях, у яких були присуджені наукові ступені, а саме в цих країнах кількість докторів із природничих наук є вищою, аніж докторів гуманітарних. Встановлено, що у підготовці наукових кадрів вагома роль відводиться політиці системного визначення критеріїв щодо оцінювання університетів, розробці стандартів якості для покращення їх дослідницького потенціалу, створенню аспірантських центрів, якості докторських програм, коли відбір здобувачів проводиться не лише на основі іспитів, але й врахування рекомендаційних листів, результатів академічної діяльності, тем дисертаційних досліджень. З’ясовано, що завдяки самостійній науковій діяльності докторанти здобувають широкий спектр навичок і знань. Важливим аспектом є застосування реформаторських підходів у структурованому навчанні докторантів.