ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ПІД ЧАС ВИКЛАДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ «ПЕДІАТРІЯ» У МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Лембрик, І. С.; Шлімкевич, І. В.; Стефанишин, А. Б. (Медична освіта, 2023)
Анотація. У статті обґрунтовано актуальність та необхідність ширшого застосування методів та засобів дистанційної освіти з метою оптимізації професійної та комунікативної компетентностей майбутнього лікаря. Освіта он-лайн поставила перед учасниками освітнього процесу виклики, а з іншого боку – сприяла ширшому застосуванню вже існуючих ресурсів навчання та активному наповненню освітніх платформ навчальним матеріалом. Відбувається залучення не лише професійних, але й цифрових і творчих навичок як викладача, так і студента. На підставі огляду літератури та власного педагогічного досвіду визначено умови ефективнішого застосування інтернет-ресурсів, зокрема під час додипломного навчання в симуляційних навчально-тренінгових центрах. Проаналізовані переваги та недоліки навчання в режимі он-лайн під час вивчення дисципліни «Педіатрія», з огляду на сучасні виклики – пандемію коронавірусної інфекції у світі, повномасштабну війну в Україні. На сьогодні очевидним є те, що дистанційна освіта може і має бути ефективною та цікавою, а засвоєні технології гарантують вищий рівень взаємодії між викладачем і студентом при проведенні очних занять. Урізноманітнення засобів та методів навчання в режимі он-лайн, під час вивчення педіатрії, шляхом широкого впровадження сучасних освітніх електронних платформ, підвищення професійної компетентності викладача, сприятиме кращій підготовці висококваліфікованого магістра медицини, який буде конкурентноздатним на ринку праці та матиме змогу розв’язувати складні клінічні завдання. Цього можна досягти шляхом оптимізації освітньо-професійних, робочих та навчальних програм, силабусів з акцентом на самостійній складовій, побудови індивідуальної освітньої траєкторії для здобувача освіти, методики «перевернутого кабінету», постійного самонавчання викладача та академічної мобільності учасників освітнього процесу.