ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА МАГІСТРІВ ФАРМАЦІЇ В УНІВЕРСИТЕТАХ АВСТРІЇ - Паласюк, Б. М. (Медична освіта, 2022)
У статті розглянуто проблему доцільності вивчення австрійського досвіду професійної підготовки магістрів фармацевтичних наук для вдосконалення вітчизняної системи фармацевтичної освіти. Зазначено, що підвищення якості освіти майбутніх фахівців є передумовою інтеграції вищої медичної і фармацевтичної освіти до європейського освітнього та наукового простору. Наголошено, що австрійська програма магістратури з фармації має не тільки академічну, а й професійну спрямованість. Вона передбачає практично-орієнтовані наукові дослідження, спрямовані на наукову організацію фармацевтичної діяльності. Підкреслено, що у процесі навчання за програмою магістратури з фармації студент отримує поглиблені теоретичні знання і практичні навички щодо дії, виготовлення і контролю якості лікарських речовин та готових лікарських засобів. Наголошено, що кожен університет має повну автономію щодо змісту навчальних програм із магістратури. Проаналізовано навчальну програму магістратури з фармацевтичних наук Віденського університету. Охарактеризовано форми, дидактичні принципи і методи навчальної діяльності, які застосовуються у процесі професійної підготовки магістра фармацевтичних наук в університетах Австрії.