ЛАТИНСЬКІ КРИЛАТІ ВИСЛОВИ ЯК ДЖЕРЕЛО ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНО-КОМУНІКАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ У ФАХІВЦІВ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ - Ворона, І. І.; Кітура, Г. Я. (Медична освіта, 2022)
У статті розкривається вплив латинських крилатих висловів на формування професійно-комунікативної культури студентів-медиків. В умовах інтеграції України у світовий та європейський освітній простір підвищуються вимоги до культури професійного мовлення особистості, що зумовлює актуалізацію проблеми формування професійно-комунікативної культури студентів медичних закладів вищої освіти. Культура професійного мовлення медика забезпечує психологічний комфорт спілкування, повагу та ввічливість у співрозмовників. Мистецтво спілкування завжди вважалося органічною складовою частиною професіоналізму людини. Cьогодні існує необхідність подолання недоліків мовної культури та потреба формування професійно-комунікативної культури студента-медика, який повинен стати носієм вихованості, освіченості та інтелігентності. Працівник медичної сфери зобов’язаний відповідати вимогам сучасного інформаційного середовища, адже рівень володіння професійною інформацією та мовленнєвою культурою забезпечує професійну конкурентоспроможність медика. Основна увага у статті акцентується на засвоєнні студентами латинських крилатих висловів під час вивчення дисципліни «Латинська мова та медична термінологія». Додаткове змістове навантаження крилатих висловів пов’язане із певним історичним періодом. Латинські пам’ятки словесного мистецтва, історії, науки та культури виникли в античному Римі й дотепер вражають своєю досконалістю. Фахівці сфери медицини набувають професійної компетентності через здобуті професійні знання, ерудицію, культуру поведінки та культуру мовлення. Сконденсована в латинських висловах народна мудрість передає багатогранність людських взаємин. Ключовою позицією змісту дослідження є висновок про те, що від творчості, професійної майстерності, високої ерудиції залежать успіхи у вирішенні завдань становлення майбутніх фахівців. З’ясовано, що використання латинських крилатих висловів на заняттях латинської мови розвиває мовленнєві навички та вміння, забезпечує можливість давати оцінку, висловлювати власну думку і сприяє саморозвитку та самоактуалізації студентів-медиків.