СИСТЕМА ОНЛАЙН-ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ-ПРОВІЗОРІВ ДО ПЕРШОГО ЕТАПУ ЄДКІ ЗА УМОВ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Перепелиця, О. О.; Яремій, І. М.; Купчанко, К. П. (Медична освіта, 2022)
Запропоновано систему онлайн-підготовки студентів фармацевтичного факультету Буковинського державного медичного університету до першого етапу єдиного державного кваліфікаційного іспиту за умов дистанційного навчання. Система онлайн-підготовки охоплює такі 3 етапи, як: 1) підготовка студентів до інтегрованого іспиту під час вивчення дисципліни; 2) підготовка студентів у період перед іспитом; 3) заключний контроль рівня підготовки студентів. Для реалізації першого етапу викладачі-предметники проводять підготовчу роботу щодо накопичення бази тестів з буклетів Центру тестування, їх опрацювання зі студентами та контроль засвоєння тестових завдань у вигляді допуску до підсумкового модульного контролю. Впродовж усього періоду вивчення дисципліни викладачі-предметники ведуть консультації для студентів із низькими потенційними можливостями. Другий етап підготовки пов’язаний з ознайомленням студентів із структурою інтегрованого тестового іспиту, системою онлайн-підготовки до компонентів ЄДКІ та підходами щодо забезпечення академічної доброчесності в БДМУ. Студентів знайомлять із Морально-етичним кодексом студента БДМУ та з нормами відповідальності за академічне шахрайство під час діагностично-тренінгових тестувань. Метою другого етапу є повторення теоретичних основ дисциплін із подальшим розглядом типових помилок після написання діагностично-тренінгових тестувань та проведенням індивідуально-групової роботи для студентів із низькими потенційними можливостями. Заключний етап контролю рівня знань студентів охоплює комплексні контрольні роботи, рівень складності яких пов’язаний із різним співвідношенням відомих студентам тестів із буклетів Центру тестування, видозмінених та невідомих тестових завдань, які готують викладачі-предметники БДМУ. Цей етап має за мету об’єктивно оцінити рівень знань студентів та виявляти тих, які заучують напам’ять тести з буклетів ЄДКІ, а також студентів, які проявляють академічне шахрайство при онлайн-тестуванні («група ризику»). Зі студентами, які допускають академічну нечесність, вживаються належні заходи у вигляді роз’яснювальних бесід, винесення догани, усного/письмового попередження щодо можливого відрахування студента у разі повторного виявлення академічного шахрайства. Розроблена система онлайн-підготовки була апробована в 2019–2020, 2020–2021 н. р. й показала свою ефективність. Отримані студентами результати іспиту останніх двох років за умов дистанційної поетапної підготовки після впровадження онлайн-системи (2020 р., 2021 р.) були співмірні з результатами, одержаними за умов офлайн-підготовки провізорів БДМУ в 2018, 2019 роках та перевищували за усіма субтестами аналогічні національні показники у 2021 р. Апробована система онлайн-підготовки студентів спеціальності «Фармація, промислова фармація» впроваджена у Буковинському державному медичному університеті для якісної підготовки провізорів до першого етапу єдиного державного кваліфікаційного іспиту.