ВИКЛАДАННЯ ГІСТОЛОГІЇ В ЧАСИ ВІЙНИ – ДОСВІД МОДИФІКАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ - Бойчук, Т. М.; Попова, Т. М.; Столяр, Д. Б. (Медична освіта, 2022)
Процес проведення навчального процесу з предмета «Гістологія, цитологія та ембріологія» в закладі медичної освіти під час воєнного стану включає психологічні, правові та організаційні складові, де у фокусі фундаментального теоретичного предмета повинні фігурувати якісні діджитал-інструменти, постійний моніторинг зворотного зв’язку та перебування всіх учасників освітнього процесу у безпечних умовах. Метою роботи є висвітлення основних змін та нововведень під час проведення навчального процесу з дисципліни «Гістологія, цитологія та ембріологія» для студентів-медиків 1 та 2 курсів в умовах дистанційної освіти воєнного стану. Навчальний процес за період лютий – червень 2022 р. проводився дистанційно, із використанням досвіду організації практичних, лекційних та модульних занять за умов пандемії COVID-19. Особливостями проведення дистанційних занять під час активних військових дії стали перш за все підтримання постійного контакту з кожним учасником академічної групи, отримання актуальної інформації щодо їх перебування, стану здоров’я та наявності технічних можливостей задля відвідування навчальних занять. Враховуючи повітряні тривоги різної тривалості, перебування у відносній близькості до активних бойових дій та технічні несправності електромереж у певних регіонах, тривалість практичних, лекційних та модульних занять могла змінюватись або ж переноситися на актуальний для викладача та групи час. Проведення й обговорення теоретичного змісту тем для україно- та англомовних студентів-медиків 1 та 2 курсів проводили на платформі “Google Meet” з використанням інтерактивної дошки “Jam” та трансляції наочного матеріалу через доступ викладача. Використовували завдання у формі тестів, ситуаційних задач, електронних мікрофотографій та флеш-карток. Саме якісні цифрові матеріали гістологічних препаратів, отримані з існуючої бази матеріалу кафедри, слугували підґрунтям для вивчення мікроскопічної будови тканин та диференціації клітинного складу тканин органів різного типу. Важливо зазначити, що підтримання якісного навчального процесу у воєнний час – це не лише запорука становлення свідомого покоління медичних професіоналів, але й підтримання академічного фронту держави у час війни.