КРИТЕРІЇ ТА РІВНІ СФОРМОВАНОСТІ ПРОФЕСІЙНО-КОМУНІКАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ - Ворона, І. І.; Колодницька, О. Д. (Медична освіта, 2022)
Статтю присвячено проблемі діагностики рівня сформованості професійно-комунікативної культури майбутніх медиків. На основі інтеграції досліджень з педагогіки, психології та лінгвістики подано опис визначених у ході дослідження критеріїв, показників та рівнів сформованості професійно-комунікативної культури майбутніх медиків. Подано стисле обґрунтування й характеристику визначених критеріїв (мотиваційного, когнітивного, особистісно-ціннісного та практично-діяльнісного) та їх показників. Виокремлено рівні сформованості професійно-комунікативної культури майбутніх працівників медичної сфери: високий, середній, низький. Сформованість мотиваційного критерію є відправною точкою існування професійно-комунікативної культури майбутнього фахівця, оскільки цей феномен не може виникнути поза мотиваційною сферою студентів. Мотивація в обранні фаху зумовлює вибір професійних ідеалів, формування професійних планів, самоаналіз, самооцінку й вимогливість особистості до себе, виступає провідним мотивом освіти, який стимулює пізнавальну діяльність студентів. Когнітивний критерій відображає рівень засвоєння знань, необхідних для успішної професійної комунікації, котрі формують теоретичну основу комунікації, служать підґрунтям для розвитку практичних комунікативних умінь. Особистісно-ціннісний критерій визначено на основі сформованості ціннісних орієнтирів, які визначають ціннісне відношення особистості до обраної професії, наявність загальнолюдських цінностей і цінностей професійної самореалізації, свідчать про розуміння готовності до виявлення особистої ініціативи й подальшого професійного зростання. Практично-діяльнісний критерій визначає комунікативну культуру майбутнього фахівця. Рівень професійних умінь є не тільки практичним втіленням теоретичних загальнокультурних та професійних знань, але й продуктивним їх застосуванням у пізнавальній діяльності та здійсненні міжособистісної та професійної взаємодії на високому рівні професійної культури.