ПАТОГЕНЕТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ПАРОДОНТИТУ НА ФОНІ ХРОНІЧНОГО ГЕПАТИТУ - Щерба, В. В.; Корда, М. М. (Медична хімія, 2013)
Метою роботи було дослідити, як супутнє ураження печінки впливає на перебігліпополісахаридного запалення тканин пародонта. Дослідження проведено на білих щурах, яким у тканини пародонта вводили бактеріальний ліпополісахарид. Гепатит викликали шляхом введення тваринам алілового спирту протягом місяця. Ліпополісахаридне запалення пародонта супроводжувалося активацією окиснювальних процесів (у тканинах пародонта і крові зростав вміст ТБК-активних продуктів та окисномодифікованих білків, знижувалася активність супероксиддисмутази, зменшувався рівень церулоплазміну і відновленого глутатіону, мала виражену тенденцію до зниження загальна антиоксидна активність крові) й нітрооксидативним стресом (у крові й тканинах пародонта збільшувався вміст NО). У тварин з пародонтитом, що розвивався на фоні гепатиту, явища оксидативного та нітрооксидативного стресу були значно вираженішими, ніж у щурів, яким аліловий спирт не вводили. Також при поєднаній патології достовірно сильніше пригнічувалися показники антиоксидної системи.