ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ L-АРГІНІНУ НА ОКСИДАТИВНІ ПРОЦЕСИ, ВМІСТ ОКСИДУ АЗОТУ ТА ФАКТОРИ ІМУННОГО ЗАХИСТУ В КРОВІ ЩУРІВ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО КОЛІТУ - Хаврона, О. П. (Медична хімія, 2013)
Показано, що за умов експериментального оцтового коліту в крові щурів спостерігаються зниження вмісту оксиду азоту, активація процесів перекисного окиснення ліпідів, виснаження системи антиоксидантного захисту, підвищення рівня циркулюючих імунних комплексів та прозапальних цитокінів. Виявлено, що L- аргінін позитивно впливає на перебіг захворювання, відновлює функцію судинного ендотелію, сприяє нормалізації процесів ліпопероксидації, антиоксидантного захисту та гуморальних факторів імунітету.