ФАРМАКОЛОГІЧНА КОРЕКЦІЯ ПОРУШЕНЬ ОКИСНЮВАЛЬНОГО ГОМЕОСТАЗУ В ТИМУСІ ТА СЕЛЕЗІНЦІ РАДІАЦІЙНО УРАЖЕНИХ ЩУРІВ - Терещенко, Л. О. (Медична хімія, 2013)
У результаті проведених досліджень встановлено, що хронічне у-опромінення у сумарній дозі 1 Гр призводить до суттєвого збільшення вмісту початкових та кінцевих продуктів перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) у тимусі та селезінці піддослідних тварин. Курсове введення гептралу після у-опромінення викликає значне зменшення кількості малонового діальдегіду та дієнових кон 'югатів протягом експерименту. Зроблено висновок, що курсове введення гептралу після хронічного у-опромінення в сумарній дозі 1 Гр сприяє стабілізації процесів ПОЛ і зниженню його продуктів у тимусі та селезінці, це дозволяє розглядати можливість для рекомендації його використання у комплексному лікуванні променевих уражень.