РОЛЬ МЕТАЛОПРОТЕЇНАЗ МАТРИКСУ В ПРОЦЕСАХ ЗАГОЄННЯ РАН - Петренко1, О. М. (Медична хімія, 2014)
Однією з проблем при лікуванні ран є недостатнє вивчення процесів загоєння на молекулярному та клітинному рівнях. Ключовими факторами, які не лише здійснюють ремоделювання базальних мембран і розщеплення екстрацелюлярного матриксу, але й регулюють процеси проліферації та міграції клітин під час загоєння, є металопротеїнази. В огляді узагальнено сучасні дані про молекулярну будову та особливості регуляції ензиматичної активності, а також роль матричних металопротеїназ у фізіологічних і патологічних процесах, пов 'язанихз репарацією пошкоджень епітелію. Окремо розглянуто методи дослідження активності металопротеїназ, зокрема зимографію, та перспективи їх використання у клінічній діагностиці.