ЕНДОТЕЛІЙ ЯК РЕГУЛЯТОР ІМУННИХ, ЗАПАЛЬНИХ ТА ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ, ОПОСЕРЕДКОВАНИХ СИСТЕМОЮ L-АРГІНІН-ОКСИД АЗОТУ - Садляк, О. В. (Медична хімія, 2014)
Роль N0 в організмі людини пов 'язана з вазодилатацією, пригніченням агрегації та адгезії тромбоцитів, а також із цитопротекторною дією. N0 розслабляє гладкі м'язи судин, сприяє діастолічному розслабленню міокарда, покращує реологічні властивості крові, запобігає розвитку атеросклеротичних бляшок. Також обговорюється питання щодо важливої ролі порушень синтезу та метаболізму оксиду азоту в розвитку ендотеліальної дисфункції, захисних та пошкоджувальних властивостей N0 і його метаболітів.