ВПЛИВ ТІОТРИАЗОЛІНУ ТА АЦЕТИЛЦИСТЕЇНУ ПРИ ЇХ ЛІКУВАЛЬНО- ПРОФІЛАКТИЧНОМУ ВВЕДЕННІ НА СТАН ПЕЧІНКИ ПРИ ГОСТРОМУ УРАЖЕННІ ПАРАЦЕТАМОЛОМ - Вольська, А. С. (Медична хімія, 2014)
Вивчено патогенетичні ланки ураження печінки при гострому парацетамоловому отруєнні. Встановлено вищу гепатопротекторну активність тіотриазоліну порівняно з ацетилцистеїном, що підтверджується більш суттєвим зменшенням продуктів пероксидного окиснення мембранних ліпідів, нормалізацією активності антиоксидантної системи та відновленням енергозабезпечувальних процесів мітохондрій у печінці. Встановлено, що тіотриазолін сприяє зменшенню концентраціїпрозапального цитокіну ІЛ- ірта зростанню протизапального ІЛ-10у сироватці крові, підвищенню активності реакцій першої фази системи біотрансформації ксенобіотиків, що є проявом позитивного впливу на структурно- функціональний стан біомембран гепатоцитів, зокрема гладкого ендоплазматичного ретикулума.