ПОКАЗНИКИ ЕНДОГЕННОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ У ЩУРІВ З ГОСТРИМ ПАРОДОНТИТОМ НА ТЛІ МЕРКАЗОЛІЛІНДУКОВАНОГО ГІПОТИРЕОЗУ - Дзецюх, Т. І. (Медична хімія, 2013)
Для вивчення впливу експериментального гіпотиреозу на стан ендогенної інтоксикації у щурів з гострою травмою м 'яких тканин ясен було проведено визначення маркерів ендогенної інтоксикації, а також досліджено активність лізосомальних протеаз. Гіпотиреоз у тварин викликали введенням мерказолілу в дозі 25 мг/кг протягом 21-їдоби. Запальний процес у пародонті моделювали шляхом однократного направленого впливу коливаннями ультразвукової частоти 50 кГц при експозиції впливу 60 с. Запалення в щурів з гострою травмою ясен на тлі гіпотиреозу призводило до пригнічення активності лізосомальних ферментів - катепсину О і кислої фосфатази у гомогенаті ясен та підвищення вмісту маркерів ендогенної інтоксикації - молекул середньої маси й еритроцитарного індексу інтоксикації.