Оцінка стану молярів після терапевтичного лікування у соматично здорових чоловіків із різних регіонів україни за даними стоматологічного обстеження та комп’ютерної томографії - Shinkaruk-Dykovytska, M. M. (Клінічна Стоматологія, 2016)
У соматично здорових чоловіків із різних регіонів України частота цілісних пломб молярів на нижній щелепі має вищі значення, ніж на верхній щелепі (дещо вищі значення встановлені за даними стоматологічного обстеження), а частота відсутності пломб і вторинного карієсу, навпаки, на верхній щелепі має вищі значення, ніж на нижній. Між представниками різних регіонів України на верхній щелепі встановлені виражені розбіжності, переважно, при зіставленні частоти вторинного карієсу (більш часто за даними стоматологічного обстеження) й частоти сколу пломб для 17-го зуба за даними комп’ютерної томографії; а на нижній щелепи – переважно, для частоти цілісних пломб за даними стоматологічного обстеження. Найбільш часто розбіжності на верхній щелепі встановлені між представниками центрального та інших регіонів, а на нижній щелепі – між представниками західного та інших регіонів. За даними комп’ютерної томографії, встановлено більші, ніж при стоматологічному обстеженні значення частоти вторинного карієсу, сколу пломб і відсутності пломб, а за даними стоматологічного обстеження – більші значення частоти цілісних пломб.