Структурні зміни диска скронево-нижньощелепного суглоба у щурів при стрептозотоциніндукованому діабеті - Rubas, L. V. (Клінічна Стоматологія, 2020)
Поширеність стоматологічних захворювань у людей із цукровим діабетом щоденно зростає. Одне з перших місць серед них займають розлади скронево-нижньощелепних суглобів. Однак наукових даних про вплив діабету на структурні компоненти скронево-нижньощелепного суглоба (СНЩС) немає. Мета дослідження – встановити структурні зміни диска СНЩС у щурів з експериментальною гіперглікемією. Матеріали та методи. Шістдесят білих статевозрілих щурів-самців розділили на 4 групи по 15 особин у кожній. Тваринам першої та другої груп моделювали стрептозотоциніндукований діабет. Щурів третьої та четвертої груп використовували в якості контрольних у відповідний період експерименту. Забій тварин проводили через 30 та 60 днів від початку експерименту шляхом кровопускання під наркозом тіопенталу натрію, після чого здійснювали забір комплексів СНЩС танавколишніх м’яких тканин. Біологічний матеріал готували за загальноприйнятою методикою. Гістологічні зрізи досліджували за допомогою мікроскопів, після їх розміщення на предметних скельцях та фарбування гематоксилін-еозином. Результати досліджень та їх обговорення. Структура диска СНЩС контрольних тварин не змінювалася. Гістологічно його значна перебудова візуалізувалась у щурів із діабетом. Потовщення стінок артерій та розширення венозного просвіту, а також набряк колагенових волокон спостерігали після 30 днів експерименту. Потовщення волокон колагену та переважання гістіоцитів (макрофагів, фібробластів, опасистих клітин) візуалізувались через 2 місяці від створення моделі діабету. Просвіт артерій і артеріол звужувався, a у венах гемомікроциркуляторного русла спостерігалося повнокров’я. Висновки. Реструктуризація диска СНЩС щурів із стрептозотоцин-індукованим діабетом проявляється мукоїдним набряком колагенових волокон та морфологічними змінами судин гемомікроциркуляторного русла, що може призвести до дистрофії диска, а відтак і до різноманітних розладів даного суглоба.