Сучасний погляд на ортопедичне лікування часткової адентії (огляд літератури) - Gavaleshko, V. P. (Клінічна Стоматологія, 2019)
Автор статті провів огляд літератури, що стосується сучасних аспектів ортопедичного лікування пацієнтів із частковою адентією. У дослідженні матеріал було логічно поділено за відповідними підрозділами: конструкційні та біомеханічні особливості незнімних та знімних протезів, огляд основних матеріалів для їх виготовлення, переваги та недоліки таких конструкцій. Мета дослідження – провести аналіз сучасної вітчизняної та зарубіжної літератур щодо сучасних методів ортопедичного лікування часткової адентії. Матеріали і методи. У дослідженні застосовано бібліосемантичний та аналітичний методи. Результати досліджень та їх обговорення. Під час виконання дослідження було проведено огляд та аналіз останніх даних вітчизняної та зарубіжної науково-медичних літератур щодо сучасних аспектів ортопедичного лікування часткової адентії у пацієнтів, конструкційні та біомеханічні особливості незнімних та знімних протезів, огляд основних матеріалів для їх виготовлення, переваги та недоліки основних видів конструкцій. Висновки. Важливе значення має збереження значної актуальності в удосконаленні підходів до незнімного та знімного протезувань у пацієнтів із частковою адентією. Результати наукових досліджень попередніх років демонструють принципове значення для довготривалого успішного користування подібними конструкціями трьох основних факторів, а саме: стану опорних зубів, особливостей біомеханіки конструкції та взаємодії матеріалів протеза з оточуючими тканинами та організмом людини в цілому.