Індексна оцінка стану тканин пародонта у осіб молодого віку з хронічним катаральним гінгівітом на тлі скупчення зубів - Mandych, A. V. (Клінічна Стоматологія, 2018)
Резюме. На сьогодні відомо, що серед аномалій зубощелепової системи тісне положення зубів займає провідне місце і, найчастіше супроводжуючись захворюваннями пародонта, ураженням твердих тканин зубів, функціональними порушеннями зубощелепової системи та психоемоційними розладами пацієнтів, становить актуальну проблему у стоматології. Дослідниками констатований факт підвищення активності перебігу захворювань пародонта у пацієнтів з зубощелеповими аномаліями Мета дослідження − оцінити інтенсифікацію запальних процесів у тканинах пародонта осіб молодого віку зі скупченістю зубів за допомогою пародонтологічних індексів. Матеріали і методи. У статті приведена порівняльна оцінка інтенсивності запальних процесів у тканинах пародонта у 104 осіб, віком 18−35 років, з ХКГ на тлі скупчення зубів (основна група) та 33 людей з ХКГ без ортодонтичної патології (порівняльна група). Для оцінки стану тканин пародонта використовувались індекси РМА, кровоточивості ясен та СРІ. Отримані результати опрацьовані статистично. Результати дослідження та їх обговорення. За результатами досліджень встановлено, що у залежності від ступеня важкості ХКГ та зі збільшенням віку обстежених зростає інтенсивність запальних процесів у тканинах зубоутримуючого апарату в обох групах дослідження, однак у осіб з ХКГ на тлі скупченості зубів ця тенденція носила більш виражений характер. Встановлено, що середнє значення індексу РМА, за критеріями індексу, відповідало гінгівіту середнього ступеня важкості у основній та порівняльній групах дослідження. Зі збільшенням віку обстежених обох груп дослідження, визначали зростання даних індексу кровоточивості. У пацієнтів зі скупченістю зубів значення індексу СРІ перевищували значення даного індексу у осіб без ортодонтичної патології. Висновки. У осіб зі скупченістю зубів на тлі хронічного катарального гінгівіту, інтенсифікація запальних процесів у тканинах пародонта збільшувалась з віком, залежала від ступеня важкості ХКГ та була вищою, ніж у обстежених без ортодонтичної патології.