Дослідження динаміки показників імунного статусу у дітей з множинним карієсом на фоні захворювань шлунково-кишкового тракту у різні терміни лікування - Rozhko, V. I. (Клінічна Стоматологія, 2017)
При хворобах шлунково-кишкового тракту (ШКТ) рівень імуноглобулінів та лізоциму в ротовій рідині відхиляється від норми, що, ймовірно, і є пусковим механізмом у розвитку множинного карієсу в дітей. Детальне вивчення цього аспекту дало можливість безпосередньо впливати на гальмування патологічного процесу. Мета дослідження – Оцінити ефективність застосування комплексу лікувально-профілактичних заходів, скерованих на підвищення резистентності ротової порожнини у дітей із множинним карієсом на тлі захворювань шлунково-кишкового тракту через 12-14 днів та 6 місяців після лікування. Порівняти дані з такими до лікування. Матеріали і методи. В статті подано результати дослідження динаміки імунологічних показників у дітей із множинним карієсом на тлі захворювань шлунково-кишкового тракту. Визначено підвищення показників вмісту імуноглобулінів А, G, секреторного імуноглобуліну А, лізоциму в ротовій рідині дітей основної, порівняльної та контрольної груп дослідження методом радіальної імунодифузії в агарі за Mancini та методом дифузії в агарі, що містить 0,05 % порошку біомаси «Micrococcus lysodeikticus». Результати досліджень та їх обговорення. У результаті застосування лікувально-профілактичного комплексу, який ми запропоновали, вдалося досягнути значного покращення імунологічного статусу ротової рідини у дітей із множинним карієсом на тлі уражень ШКТ. Так, після лікування (12–14 доби), вміст IgA у ротовій рідині дітей основної групи збільшився на 80,0 % вище стосовно даних до лікування. Разом з тим, у дітей основної групи досліджували зниження концентрації IgG, що було нижче даних до лікування на 26,32 %. На 12–14 доби після лікування у дітей із множинним карієсом на тлі уражень ШКТ основної групи відзначали збільшення sIgA та лізоциму, що було на 39,13 та на 23,85 % вище стосовно даних до лікування відповідно. Висновки. Розроблений та впроваджений у клінічну практику комплекс лікувально-профілактичних заходів має виражену карієспрофілактичну дію і поліпшує стан гігієни, підвищуються кислотостійкість емалі та мінералізуючі властивості ротової рідини, нормалізується мікробіоценоз та імунологічний статус, що у цілому оптимізує процеси ремінералізації.