Тютюнокуріння: розповсюдженість та вплив на органи і тканини порожнини рота (огляд літератури) - Shcherba, V. V.; Lavrin, O. Ya. (Клінічна Стоматологія, 2016)
Тютюнокуріння є глобальною проблемою людства, а його вплив на стан органів і тканин порожнини рота є великою медико-соціальною проблемою. З курінням пов’язують істотне підвищення ризику ряду захворювань порожнини рота, перш за все патології парадонта та онкологічних новоутворень. До групи ризику виникнення раку порожнини рота належать особи, які мають великий стаж куріння, використовують тютюнові продукти для перорального застосування, крім куріння, зловживають алкоголем. Тяжкість захворювань пародонта прямо залежить від віку початку куріння, його тривалості та кількості цигарок, які викурюються щодня. У літературних джерелах багато робіт присвячено дослідженню впливу куріння на стан пародонта. Однак ряд аспектів, зокрема стан вільнорадикального окиснення, залишений без належної уваги, що і буде метою наших подальших досліджень.