Результати дослідження фізико-хімічних властивостей ротової рідини та стану гігієни порожнини рота і тканин пародонта в осіб молодого віку з деформуючими дорсопатіями - Sloboda, M. T. (Клінічна Стоматологія, 2016)
Проведено дослідження швидкості слиновиділення, фізико-хімічних властивостей ротової рідини (рН, в’язкість, буферна ємність), стану тканин пародонта (за індексами РМА, і РІ) і гігієни порожнини рота (ОНІ-s, Silness-Loe, API, PHP) та обсягу лікувально-профілактичних заходів (за CPITN, PSR) у 104 пацієнтів молодого віку з захворюваннями пародонта на фоні деформуючих дорсопатій, 94 – із деформуючими дорсопатіями та клінічно здоровими тканинами пародонта і 123 – з хворобами пародонта без уражень хребта. Встановлено, що факторами ризику захворювань пародонта в осіб молодого віку з деформуючими дорсопатіями є порушення функції слиновиділення, що супроводжується підвищенням в’язкості змішаної слини з зсувом її кислотно-лужного балансу в кислу сторону. Достовірно нижчі результати даних показників у пацієнтів із захворюваннями тканин пародонта та деформуючими дорсопатіями, порівняно з такими без уражень хребта, вказували на вплив преморбідного фону на фізико-хімічні властивості ротової рідини, які зумовлюють погіршення гігієни порожнини рота і спричиняють розвиток та обтяження перебігу захворювань пародонта. Ключові слова: особи молодого віку, захворювання пародонта, деформуючі дорсопатії.