Зміни хімічного складу емалі постійних зубів під впливом сучасних засобів екзогенної профілактики карієсу - Khomenko, L. O.; Sorochenko, H. B. (Клінічна Стоматологія, 2016)
За допомогою рентгенфотоелектронної спектроскопії вивчено in vitro зміни хімічного складу поверхневого шару 35 зразків емалі постійних зубів, які щойно прорізалися, під впливом ремінералізуючого гелю, який містить кальцію гліцерофосфат, магнію хлорид і ксиліт та водорозчинного крему, який містить казеїнфосфопептидаморфний фосфат кальцію. Встановлено, що емаль зубів, які щойно прорізалися, є недостатньо мінералізованою та, відповідно, має недостатній рівень карієсрезистентності; протягом експерименту під впливом досліджуваних засобів екзогенної профілактики в поверхневому шарі відбуваються достовірні зміни вмісту карбону, магнію, фтору, сіліцію та кальцію, а також співвідношення кальцій/фосфор (р<0,05).