Перекисний гемоліз еритроцитів як прояв оксидаційного стресу в пацієнтів із генералізованим пародонтитом та ускладненням виразкової хвороби дванадцятипалої кишки - Matviychuk, Kh. B. (Клінічна Стоматологія, 2016)
Обстежено 83 хворих на ВХДПК, яких поділили на три групи – першу склали 40 пацієнтів із ВХДПК, ускладнену кровотечею, у другу увійшли 17 пацієнтів із ВХДПК, ускладнену перфорацією виразки, третю групу становили 26 хворих із неускладненою ВХДПК (у стадії загострення). За допомогою проби Шиллера–Писарєва запальний процес ясен було діагностовано у 100 % пацієнтів перша та друга груп. У третій групі запалення констатовано у 82,6 % пацієнтів – істотно рідше порівняно з першою групою (р<0,05). Папілярно-маргінально-альвеолярний індекс (РМА) у 89,2 % хворих першої групи становив >51%, тобто гінгівіт тяжкого ступеня. У хворих другої та третьої груп його діагностовано відповідно у 77,4 та 68,3 % випадків. Гінгівіт середньої тяжкості (25–50 %) був наявний у всіх групах обстежених, проте легкий ступінь гінгівіту (до 25 %) виявлено тільки у 42 % пацієнтів третьої групи. Початковий ступінь пародонтиту, згідно з пародонтальним індексом (ПІ) A. L. Russel, був наявний лише у другій та третій групах хворих. Пародонтит I ступеня значно частіше констатовано у третій групі порівнянр з першою (р<0,05). Пародонтит III ступеня у першій групі істотно перевищував його частоту в третій групі хворих (р<0,05). У першій групі істотно переважали хворі з підвищеним рівнем перекисного гемолізу еритроцитів (р<0,05). У третій групі кількість спостережень нормального його значення була значно більшою (р<0,05). Число пацієнтів із посиленим перекисним гемолізом еритроцитів у першій групі значно перевищувало таке у третій групі хворих (р<0,05). Таким чином, пацієнтам із виразковою хворобою дванадцятипалої кишки, ускладненою кровотечею, притаманний пародонтит III ступеня та тяжкий ступінь гінгівіту. Тяжке ураження тканин пародонта у хворих із ускладненнями виразкової хвороби дванадцятипалої кишки супроводжується значним посиленням ПОЛ, зокрема перекисного гемолізу еритроцитів.