Взаємозв’язок системної гіпоплазії емалі із загальносоматичними захворюваннями у дітей, на яких впливають різні екопатогени - Labij, Yu. A.; Melnychuk, H. M. (Клінічна Стоматологія, 2016)
В статті наведено результати дослідження взаємозв’язку різних загальносоматичних захворювань у дітей, які проживають в екологічно забруднених районах Івано-Франківської області, й виникненням системної гіпоплазії емалі (СГЕ). Виявлено, що незалежно від ксенобіотика, всі загальносоматичні захворювання у дітей із СГЕ зустрічалися частіше, ніж у мешканців умовно чистого району без СГЕ. При цьому, під впливом комбінованого радіаційно-хімічного навантаження діти більше хворіли на ГРЗ і хронічні тонзиліти, від дії забруднювальних речовин нафтогазовидобувного комплексу – хворобами ШКТ, через органічні високомолекулярні сполуки хімічної промисловості – захворюваннями нирок, а внаслідок забруднення атмосфери продуктами спалювання вугілля – хворобами щитоподібної залози. Встановлено, що у порядку зростання відношення шансів ризику розвитку СГЕ на забруднених територіях розташувалися захворювання органів ШКТ, часті ГРЗ, хвороби щитоподібної залози, хронічні тонзиліти, захворювання нирок.