Особливості структурної організації навколопульпарного дентину великих кутніх зубів залежно від статі - Vorobets, A. B.; Hasiuk, P. A.; Kostyrenko, O. P. (Клінічна Стоматологія, 2016)
У статті наведено дані гістохімічних, мікроскопічних та морфометричних досліджень шліфів великих кутніх зубів. Дослідження проводили окремо на чоловічих та жіночих зубах із метою встановлення різниці у структурній організації дентину великих кутніх зубів залежно від статі. З проведених мікроскопічних досліджень декальцинованих великих кутніх зубів виявлено, що структура одонтобластів та їх монопедичних відростків дещо відрізняється у чоловіків порівняно з жінками. З результатів морфометричних досліджень щільності дентинних канальців на площу поля зору встановлено, що у чоловіків цей показник більший, ніж у жінок за рахунок потовщення перитубулярного дентину.