Біомеханічна характеристика шкірно-жирових клаптів голови при їх розтягненні - Аветіков, Д. С.; Соколов, В. М. (Клінічна Стоматологія, 2014)
Роботу присвячено вивченню біомеханічних властивостей м'яких тканин голови при їх одноосному розтягненні. М'який остов голови володіє значним об'ємом пластичних деформацій. Залежність цих даних від форми голови, віку та статі необхідно враховувати при підйомі та мобілізації шкірних, шкірно-жирових, шкірно-фасціально-жирових та шкірно-жирово-м'язових клаптів та аутотрасплантатів. Проте зважаючи на значний індивідуальний розкид цифрових значень, різниця в можливостях щодо деформації різних ділянок суттєво відрізняється.