МОРФОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ РЕАКЦІЇ ТКАНИН ТВАРИН НА ВЖИВЛЕННЯ КЕРАМІЧНОЇ ВКЛАДКИ У СТОМАТОЛОГІЧНОМУ ПРОТЕЗУВАННІ - Нєбогатов, С. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Сучасна ортопедична стоматологія рухається в напрямі вдосконалення різних технологій протезування безметалевою керамікою. Одним із найважливіших напрямів у стоматологічних дослідженнях XXI сторіччя є поліпшення безметалевих конструкцій. Метою досліджень було з’ясування біоінертності матеріалу вкладок, що можна застосувати для протезування зубними протезами на основі безкаркасної кераміки. Матеріали та методи досліджень. Морфологічне дослідження шкіри білих щурів лінії Вістар проводили після внутрішньошкірної імплантації сплавів: Weron 99, Wirocer, Wirobond, кераміки IPS e.max Press. Провели дослідження на щурах, що дало змогу оцінити ступінь впливу на навколишні тканини в разі імплантації зразків основних матеріалів, що застосовуються для виготовлення вкладок в клініці. Дослідження шкіри щурів після імплантації сплаву Wirocer визначило збереження чіткого розмежування епідермісу і власно шкіри. Дослідження шкіри щурів, яким робили імплантацію сплаву Wirobond, визначило чітке розмежування епідермісу і власно шкіри. Сосочки неглибокі, розташовані на значних дистанціях між собою. Клітини потовщеного базального шару розташовані досить невпорядковано, ядра частини з них збільшені, ядра інших дрібні, усі ядра темно забарвлені. Дослідження шкіри щурів під час імплантації керамічних елементів JPS e.max Press визначило зміни в епідермісі і власно шкірі. Розмежування епідермісу і власно шкіри не змінюється. В епідермісі спостерігається потовщення базального шару на окремих ділянках. Висновки. Отримані результати свідчать, що внутрішньошкірна імплантація сплавів: Weron 99, Werocer, Wirobond і кераміки IPS e.max Press – супроводжується односпрямованими дистрофічними змінами в епітелії і дермі шкіри експериментальних тварин, однак за імплантації кераміки ці зміни виражені меншою мірою, що свідчить про більш значущу біоінертність кераміки за впровадження в тканини порожнини рота експериментальних тварин.