ВІДДАЛЕНІ РЕЗУЛЬТАТИ ЛІКУВАННЯ КАРІЄСУ У ДІТЕЙ У ДИНАМІЦІ ОРТОДОНТИЧНОГО ЛІКУВАННЯ НЕЗНІМНОЮ АПАРАТУРОЮ - Шуминська, Т. А.; Мельничук, Т. А. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Зубощелепні аномалії є чинником ризику розвитку уражень твердих тканин зубів. Тому своєчасне ортодонтичне лікування має велике значення для запобігання виникненню карієсу в ділянках аномально розміщених зубів. Однак слід враховувати, що ортодонтичні апарати самі сприяють погіршенню гігієни порожнини рота, накопиченню зубних бляшок і тим самим можуть сприяти розвитку карієсу зубів. Незнімна ортодонтична апаратура справляє більш виражений негативний вплив на тверді тканини зубів. Для запобігання виникненню та розвитку карієсу слід використовувати різноманітні протикаріозні заходи. Їх ефективність була простежена через 6, 12 місяців та після зняття незнімної ортодонтичної апаратури. Мета дослідження – визначити ефективність віддалених результатів застосування лікувально-профілактичних заходів щодо карієсу зубів у дітей у динаміці ортодонтичного лікування незнімною апаратурою. Матеріали та методи. Це дослідження було проведене за участю двох груп дітей: основної та контрольної. Вони були розділені на три підгрупи відповідно до значень поширеності та інтенсивності карієсу. Для визначення ефективності лікувально-профілактичних комплексів здійснювали моніторинг стану твердих тканин зубів у динаміці ортодонтичного лікування та після його закінчення шляхом порівняння показників у підгрупах: А-о та А-к, В-о та В-к, С-о та С-к. Віддалені результати лікування були простежені через 6, 12 місяців та після зняття незнімної ортодонтичної апаратури. Результати. Проведене дослідження показало, що у пацієнтів всіх досліджених підгруп у віддалені терміни спостерігалася позитивна динаміка в гігієнічному стані порожнини рота, підтверджена показниками поширеності, приросту інтенсивності та редукції приросту карієсу зубів. Цьому сприяли застосування лікувально-профілактичних заходів, регулярний диспансерний нагляд і санація порожнини рота у дітей основної групи. Висновки. Застосування розробленого лікувально-профілактичного комплексу у віддалені терміни спостереження зменшує поширеність та інтенсивність карієсу у дітей, у яких використовували незнімну ортодонтичну апаратуру.