ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ІНТЕНСИВНОСТІ КАРІЄСУ ЗУБІВ У ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ДІТЕЙ ВІКОМ 6–9 РОКІВ ТА ДІТЕЙ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА ІНДЕКСАМИ КПВ ТА ICDAS II - Осарчук, Є. В.; Бандрівський, Ю. Л. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Стан стоматологічного здоров’я дітей є інтегральним показником загального благополуччя та соціального захисту в суспільстві. Зважаючи на складні реалії сьогодення, особливо вразливою групою дітей є внутрішньо переміщені діти, які перебувають у стані хронічного стресу, зазнають змін харчового режиму, умов гігієни та деякою мірою обмеженого доступу до медичної допомоги. Актуальність цієї проблеми обумовлена не лише тенденцією до зростання загального рівня карієсу в дитячому віці, але й необхідністю розробки нових, більш адаптованих програм профілактики для соціально вразливих верств населення. Мета дослідження – оцінити інтенсивність каріозного ураження тимчасових і постійних зубів у внутрішньо переміщених дітей віком 6–9 років та дітей місцевої громади Тернопільської області. Матеріали та методи. Відповідно до поставленої мети на базі кафедри дитячої стоматології Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України було проведено стоматологічне обстеження 132 дітей віком 6–9 років. Учасників обстеження було розподілено на дві групи: основна група – 77 внутрішньо переміщених дітей та порівняльна група – 55 дітей, жителі місцевої громади Тернопільської області. Для оцінки інтенсивності карієсу зубів в учасників дослідження визначали значення індексів КПВ та ICDAS II з урахуванням вікових особливостей. Статистичне обчислення отриманих результатів проводили з використанням прикладних програм Statistica 8.0 (StatSoft, USA) та пакета статистичних функцій програми Мicrosoft Ехсеl 2021. Результати досліджень та їх обговорення. За результатами проведених досліджень встановлено, що у внутрішньо переміщених дітей віком 6–9 років (основна група) рівень інтенсивності карієсу тимчасових і постійних зубів за критеріями ВООЗ характеризувався як дуже високий зі значеннями в середньому в цій групі 9,14 ± 0,32, проти 4,27 ± 0,28 у їх однолітків, мешканців міста Тернополя й області (порівняльна група), що трактувалось як середній рівень інтенсивності карієсу та було у 2,1 раза нижче, ніж у дітей основної групи, р < 0,01. Значення індексу ICDAS IІ (код 1–6) у дітей основної групи перевищували відповідні дані у їх однолітків у порівняльній групі у 2 рази відповідно, р < 0,01. При цьому в дітей основної групи значення індексу ICDAS IІ (код 1–6) були вищими: у 2 рази – у 6-річних; у 2,2 раза – у 7-річних; в 1,9 раза – у 8-річних та в 1,8 раза – у 8-річних дітей порівняльної групи, р < 0,01. Значення індексу ICDAS II (код 4–6) у дітей віком 6–9 років основної групи було в 1,5 раза вище, ніж у досліджуваних порівняльної групи, хоча у 9-річних дітей основної групи ці дані перевищували аналогічні в порівняльній групі у 2,1 раза, р < 0,01. Висновки. Таким чином, за результатами проведених досліджень встановлено, що у внутрішньо переміщених дітей віком 6–9 років (основна група) рівень інтенсивності карієсу тимчасових і постійних зубів за індексом КПВ був вищим у 2,2 раза та у 2 рази порівняно з відповідними даними у 6–9-річних дітей порівняльної групи, р < 0,01. Значення індексу ICDAS II (1–6) та ICDAS II (4–6) постійних зубів в обстежених основної групи також були у 2 рази та в 1,5 раза вищими за аналогічні в порівняльній групі, р < 0,01, р > 0,05, що трактувалося як дуже високий рівень інтенсивності карієсу зубів.