ОЦІНКА РІВНЯ ОРТОПЕДИЧНОЇ СТОМАТОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Лаврін, О. Я.; Бойків, А. Б.; Авдєєв, О. В. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Проведення аналізу рівня стоматологічного здоров’я військовослужбовців за допомогою анкетування показало низьку частоту звернень до лікаря-стоматолога, низьку мотивацію щодо збереження власного стоматологічного здоров’я, недостатній рівень гігієнічних знань щодо заходів первинної профілактики розвитку основних стоматологічних захворювань. Удосконалення стоматологічної допомоги, специфічні методи профілактики й лікування військовослужбовців, у тому числі протезування зубів, потрібні з позиції збереження їх боєздатності, має враховувати специфічні умови життя, особливості військової професії, а також чинники, які впливають на перебіг патологічних процесів у щелепно-лицевій ділянці, зокрема, рівень ортопедичної стоматологічної допомоги. Мета дослідження – оцінити рівень ортопедичної стоматологічної допомоги військовослужбовцям Збройних сил України. Матеріал та методи дослідження. Дослідження базується на результатах клінічного стоматологічного обстеження 348 військовослужбовців Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку. Результати досліджень та їх обговорення. Був оцінений стоматологічний статус із позиції необхідності надання ортопедичної допомоги військовослужбовцям. Зокрема, визначали оклюзійні порушення, вид та кількість наявних ортопедичних конструкцій, потребу у виготовленні основних видів зубних протезів для повноцінного відновлення жувальної функції у пацієнтів. 231 особа (66,4 %) із 348 оглянутих потребувала ортопедичного стоматологічного лікування (117 чоловіків (50,6 %) та 114 жінок (49,4 %). Висновки. Проведені дослідження показали, що поширеність ортопедичної стоматологічної патології серед військовослужбовців є високою – 66,4 % обстежених потребувала протезування зубів, причому, враховуючи особливості військової служби, стоматологічна реабілітація вказаної категорії населення має базуватися на санації та ранньому протезуванні незнімними конструкціями. Простежена тенденція щодо збільшення потреби у протезуванні зубів зі збільшенням віку військовослужбовців.