ОЦІНКА СТАБІЛЬНОСТІ ДЕНТАЛЬНИХ ІМПЛАНТАТІВ ЗА НЕГАЙНОГО НАВАНТАЖЕННЯ РІЗНИМИ ВАРІАНТАМИ ТИМЧАСОВИХ ОРТОПЕДИЧНИХ КОНСТРУКЦІЙ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ПОВНОЮ ВТРАТОЮ ЗУБІВ НА ОДНІЙ ІЗ ЩЕЛЕП - Канюра, О. А.; Вефелев, С. Ю. (Клінічна Стоматологія, 2025)
Сучасна імплантологія активно використовує методику оцінки стабільності дентальних імплантатів за допомогою показника ISQ (Implant Stability Quotient), що дає змогу прогнозувати успішність осеоінтеграції та довготривалу функціональність конструкцій. У статті представлено результати дослідження стабільності імплантатів за негайного навантаження різними тимчасовими ортопедичними конструкціями у пацієнтів із повною втратою зубів на одній із щелеп. Проаналізовано вплив конструкцій із литою балкою, зварною балкою, виготовленою методом селективного лазерного спікання, та поліметилметакрилату (PMMA) на показники ISQ протягом 6 місяців після імплантації. Найкращі результати стабільності продемонстрували конструкції з литою балкою, тоді як конструкції з PMMA мали найнижчі показники через недостатню жорсткість. Висновки дослідження підкреслюють важливість вибору тимчасових ортопедичних конструкцій для забезпечення довготривалої стабільності імплантатів і мінімізації ризиків у складних клінічних випадках.