МІНЕРАЛІЗУЮЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ РОТОВОЇ РІДИНИ ДІТЕЙ БУКОВИНИ - Годованець, О. І.; Котельбан, А. В. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Мінералізуючий потенціал ротової рідини є одним із ключових чинників, що визначають стан здоров’я зубів і запобігають розвитку карієсу. Слина виконує захисну роль, забезпечуючи ремінералізацію емалі, нейтралізацію кислот і видалення залишків їжі. У дітей із карієсом спостерігається порушення складу слини, включно зі зниженням концентрації кальцію, фосфатів і активності лужної фосфатази, що сприяє демінералізації емалі. Метою дослідження було визначити мінералізуючий потенціал ротової рідини у дітей, що проживають на Буковині, шляхом аналізу рівнів кальцію, фосфат-іонів та лужної фосфатази. Матеріали та методи. Зразки ротової рідини збиралися зранку без стимуляції слиновиділення, транспортувалися за температури –5 °C і досліджувалися за допомогою біохімічних методів: визначення кальцію реакцією з арсеназом-3, фосфатів – за реакцією з молібденовою кислотою, активності лужної фосфатази – шляхом гідролізу неорганічного фосфату. Статистична обробка проводилася з використанням критеріїв Стьюдента – Фішера й Уілксона. Результати дослідження. Результати показали, що у дітей із різним рівнем інтенсивності карієсу рівень кальцію в ротовій рідині варіював залежно від регіону. Найвищі значення зафіксовано у Вижницькому районі (1,53 ± 0,03 ммоль/л), найнижчі – у Чернівецькому районі (1,36 ± 0,03 ммоль/л). Фосфат-іони мали тенденцію до зниження зі збільшенням каріозного ураження. У дітей із низьким рівнем інтенсивності карієсу їх рівень становив (4,56 ± 0,08 ммоль/л), тоді як за високого знижувався на 11,62%. Активність лужної фосфатази також була найвищою за умов низької інтенсивності карієсу і зменшувалася за високого рівня ураження. Висновки. Таким чином, отримані дані свідчать про порушення мінералізуючого потенціалу ротової рідини у дітей із карієсом, що проявляється зростанням рівня кальцію та зменшенням концентрації фосфат-іонів і активності лужної фосфатази. Ці зміни є наслідком демінералізаційних процесів і порушення природної ремінералізації. Результати дослідження можуть бути використані для розробки ефективних профілактичних програм, спрямованих на відновлення мінерального балансу в ротовій порожнині дітей.