ФОНЕТИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ РЕЗЕКЦІЇ ВЕРХНЬОЇ ЩЕЛЕПИ З ПРИВОДУ ВИДАЛЕННЯ ЗЛОЯКІСНИХ ПУХЛИН - Бєліков, О. Б.; Рощук, О. І.; Бєлікова, Н. Н.; Сорохан, М. М.; Алієв, В. І. (Клінічна Стоматологія, 2024)
У статті виявлено, проаналізовано та теоретично обґрунтовано за допомогою комп’ютерних програм основні мовленнєві порушення у пацієнтів після резекції верхньої щелепи та проведено фонетичну корекцію цих пацієнтів у контексті ортопедичної реабілітації. Мета дослідження – проаналізувати мовленнєві порушення у пацієнтів після резекції верхньої щелепи та провести корекцію мовлення на етапах ортопедичної реабілітації. Матеріали та методи. Проаналізовано фонетичні порушення у 39 пацієнтів чоловічої та жіночої статі віком 36–61 рік після хірургічних втручань на щелепі. Для запису мовлення використовували мікрофон МД-83 (Україна) з відповідними технічними параметрами. Запропонований текст записували й обробляли за допомогою спеціальних програм, отримували двовимірні та тривимірні зображення спектрограм мовлення на етапах ортопедичної реабілітації. Результати дослідження та їх обговорення. Виявлено порушення мовлення залежно від розташування й локалізації післяопераційних кісткових дефектів верхньої щелепи та піднебіння. Резекція верхньої щелепи призводить до значних функціональних порушень, змінюючи як характер мовлення, так і тривалість вимови окремих слів. Виготовлення прямих протезів формує правильну артикуляцію язика й інших резонаторів ротової порожнини. Через 30 днів користування протезом формується новий мовленнєвий стереотип.