Ефективність профілактичних заходів при порушеннях печінки щурів, які індуковані споживанням переокисненої олії - Пиндус, В. Б.; Макаренко, О. А.; Пиндус, Т. О.; Анісімов, М. В.; Тарасенко, І. Й. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Резюме. Пародонтит залишається однією з найбільш поширених проблем здоров’я порожнини рота на глобальному рівні, що вимагає розробки ефективних підходів до лікування та профілактики. Споживання щурами переокисненої олії дозволяє відтворити умови, схожі на клінічні прояви захворювання у людини, що є важливим для розробки та тестування нових лікувальних підходів. Таким чином, глибоке розуміння біохімічних змін, що відбуваються в пародонті під час розвитку та прогресування пародонтиту, є важливим для розробки ефективних методів лікування та профілактики цього захворювання. Мета дослідження – вивчити ефективність профілактики порушень у печінці щурів, що викликані аліментарним отриманням перекисів ліпідів. Матеріали і методи. В експерименті використано модель перекисного пародонтиту. Було задіяно 32 двомісячних щури, яких поділили на групи по 8 особин у кожній. Статистично значущу відмінність між альтернативними кількісними ознаками з розподілом, відповідним нормальному закону, оцінювали за допомогою t-критерію Стьюдента. Різницю вважали статистично значущою при р<0,01. Результати досліджень та їх обговорення. Результати проведеного аналізу щодо порушення функції печінки у сироватці крові щурів показали наявність процесів порушення і функцій гепатоцитів із модельованим перекисним пародонтитом. Отриманні дані при запаленні у сироватці крові щурів свідчать про наявність запальних процесів в організмі тварин, які індуковано тривалим споживанням переокисненої олії. Додаткове застосування профілактичного комплексу виявило виражені гепатопротекторні властивості та загальну нормалізацію і наближення маркерів до рівня в інтактній групі. Висновки. За показниками порушення функції печінки у сироватці крові щурів із модельованим перекисним пародонтитом виявлено наявні процеси порушення цілісності й функцій гепатоцитів. Порівняльне дослідження ефективності профілактичного впливу двох схем, за показниками запалення та порушення функції печінки у сироватці крові в досліджуваних щурів, виявило більш виражену ефективність у групі з використанням профілактичного комплексу.