Аналіз показників термометрії у динаміці загоєння одонтогенних запальних процесів при застосуванні гідрогелевих пов’язок для місцевого лікування - Слободян, Р. В. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Резюме. Одонтогенні запальні процеси займають значну частку серед захворювань щелепно-лицевої ділянки, а також серед усіх запальних процесів організму. Для місцевого лікування одонтогенних абсцесів та флегмон автор застосував гідрогелеві пов’язки, насичені іонами срібла та антиоксидантним препаратом. Мета дослідження – провести вимірювання та аналіз динаміки локальної температури при застосуванні гідрогелевих пов’язок, насичених іонами срібла та антиоксидантним препаратом, для місцевого лікування одонтогенних абсцесів і флегмон. Матеріали і методи. Проведено обстеження 50 пацієнтів з одонтогенними абсцесами та флегмонами щелепно-лицевої ділянки. Для дослідження динаміки запального процесу проводили локальну термометрію перед початком лікування та на 1-шу, 3-ю, 5-ту, 7-му, 10-ту доби. Результати досліджень та їх обговорення. Найбільше підвищення місцевої температури у ділянці вогнища запалення відбувалося у 1-шу добу після проведеного операційного втручання та було приблизно однаковим в обох клінічних групах. Значно більші показники температури, порівняно з показником норми, відмічалися на 3-ю добу після операції, однак зі статистично нижчими показниками у хворих, яким у післяопераційному періоді застосовували гідрогелеві плівки, насичені сріблом та антиоксидантом. На 5-ту та 7-му доби показники локальної термометрії починали значуще відрізнятися у хворих із традиційним методом лікування від показників пацієнтів основної групи. На 10-ту добу температурні значення наближаються до показників норми та статистично майже не відрізняються. Висновки. Застосування гідрогелевих пов’язок, насичених іонами срібла та антиоксидантним препаратом, на прикладі вимірювання місцевої температури статистично показало позитивний вплив на загоєння одонтогенних запальних процесів.