Синдром орофаціального болю у практиці хірурга-стоматолога – сучасні підходи до діагностики та лікування - Кульбашна, Я. А.; Міц, І. Р. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Резюме. У статті розкрито проблему синдрому орофаціального болю (СОФБ) у контексті міжнародного досвіду, оскільки очікувано збільшується кількість пацієнтів із посттравматичними ураженнями в ділянці голови і шиї на тлі військових дій в Україні, ускладненим перебігом одонтогенних запальних процесів, новоутвореннями у щелепно-лицевій ділянці, активним поширенням ортодонтичних методів лікування в зубощелепному комплексі, що передбачає зміни у тканинах, і може мати вплив на локальні нервові структури. Мета дослідження – на основі даних міжнародних наукових досліджень визначити сучасну термінологічну базу, що характеризує синдром, актуальну міжнародну класифікацію видів болю і класифікації головного болю у їх взаємозв’язку. Матеріали і методи. Проведено аналіз й узагальнення даних сучасних наукових джерел з теми дослідження, термінологію, класифікацію, підходи до діагностики і лікування пацієнтів із синдромом орофаціального болю. Результати досліджень та їх обговорення. У результаті наукового пошуку встановлено основні діагностичні одиниці, які пов’язані з виникненням СОФБ, охарактеризовано сучасні підходи до їх діагностики і лікування. Актуальність досліджуваної проблеми дає підстави, на думку авторів, розглянути доцільність введення до навчальної програми підготовки майбутніх магістрів стоматології тематику СОФБ у контексті мультидисциплінарного підходу. Висновки. Проблема діагностики і лікування орофаціального болю є актуальною у практиці хірурга-стоматолога. Сучасні підходи до діагностики і лікування потребують розробки відповідного протоколу в Україні, оскільки очікувано збільшується кількість пацієнтів із посттравматичними ураженнями в ділянці голови і шиї на тлі військових дій. Доцільно розглянути введення до навчальної програми підготовки майбутніх магістрів стоматології тематику СОФБ у контексті мультидисциплінарного підходу.