Клінічне дослідження стану ясен навколо зубів та зубних протезів з опорою на дентальні імплантати, що виготовлені з різних видів конструктивних матеріалів - Паливода, І. І.; Оснач, Р. Г.; Клочан, С. М.; Павленко, Е. М.; Кілбас, О. Ю. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Вступ. Пріоритетним методом ортопедичного лікування при наявності дефектів зубних рядів є відновлення цілості зубного ряду за допомогою ортопедичних конструкцій з опорою на дентальні імплантати, що, у свою чергу, може призводити до великої кількості ускладнень з боку тканин супракрестального комплексу, таких, як мукозит та периімплантит. Мета дослідження – підвищити ефективність ортопедичного лікування хворих незнімними конструкціями шляхом вивчення стану тканин пародонта інтактних зубів та зубних протезів з опорою на дентальні імплантати, виготовлені з різних видів конструкційних матеріалів. Матеріали і методи. Опитування, первинний огляд, оцінка стану гігієни порожнини рота. Для визначення наявності запального процесу ясен навколо інтактних зубів та зубних протезів з опорою на дентальні імплантати застосовували індекс гінгівіту – GI (Loe, Silness, 1967). Дослідження кровообігу слизової оболонки ротової порожнини проводили методом лазерної доплерівської флуометрії (ЛДФ) на комп’ютеризованому лазерному аналізаторі мікроциркуляції крові «ЛАКК-02» із програмою запису та обробки параметрів. Ступінь кровоточивості ясен визначали за показником папілярного індексу кровоточивості – РВI, за Muchlemann-Son (1971). Результати досліджень та їх обговорення. При оцінці зубних протезів та м’яких тканин навколо ортопедичних конструкцій з опорою на дентальні імплантати, у досліджуваних осіб було визначено, що власне стан самих протезних конструкцій, а також індекс гігієни, кровоточивості та стан мікроциркуляції залежать як від загального гігієнічного статусу досліджуваних осіб, так і від самих протезних конструкцій, а саме, форми та конструктивних матеріалів, з яких вони були виготовлені. Також зазначили, що зубні протези, виготовлені з діоксиду цирконію, мали кращі результати з боку реакції м’яких тканин навколо протезних конструкцій порівняно з композитними та металокерамічними за усіма показниками. Висновки. Реакція та стан м’яких тканин, що знаходяться в контакті з ортопедичними конструкціями та опорою на дентальні імплантати, залежить не тільки від гігієнічного статусу пацієнта, а й від конструктивних матеріалів, які застосовують для виготовлення самих протезних конструкцій.