Вплив моделювання порушення термінів прорізування зубів на показники мікробіоценозу в слизовій оболонці порожнини рота експериментальних тварин - Гороховський, В. В.; Дєньга, О. В. (Клінічна Стоматологія, 2024)
Резюме. Слизова оболонка порожнини рота є одним із найважливіших бар’єрів, що захищає організм від патогенних мікроорганізмів, механічного ушкодження та інших видів ендогенного та екзогенного впливів. Для ефективного функціонування слизової оболонки ротової порожнини необхідне дотримання багатьох умов. Серед них варто відмітити кислотно-лужну рівновагу, підтримку нормального біоценозу та дотримання визначеної активності ферментів, таких, як уреаза і лізоцим. Мета дослідження – вивчити ступінь дисбіозу в щурів при моделюванні порушення термінів прорізування зубів шляхом визначення активності уреази та лізоциму. Матеріали і методи. Експеримент виконано на 20 білих лабораторних щурах-самках та 37 щурятах. Починаючи з першого дня введення препаратів, до самок підсаджували самців. Залежно від використаних препаратів, тварин поділили на 4 групи: перша – інтактна (дієта віварію); друга – L-тироксин в дозі 10 мг/кг + дієта віварію; третя – антибіотики («Цефоперазон» 180 мг/кг – вагітність, «Амоксиклав» 135 мг/кг – лактація) + дієта віварію; четверта – «Мерказоліл» (20 мг/кг – вагітність), (50 мг/кг – лактація) + дієта віварію. Подальші дослідження проводили на щурятах, яких народили самки, що отримували ці препарати. Щурят виводили з експерименту під тіопенталовим наркозом (20 мг/кг) після періоду лактації приблизно у віці 35 діб. Загальна тривалість експерименту склала 56 діб. У щурів усіх груп проводили біохімічний аналіз ферментів слизової оболонки порожнини рота. Результати досліджень та їх обговорення. У слизовій оболонці порожнини рота щурів другої групи (раннє прорізування) ступінь дисбіозу збільшився у 15,3 раза порівняно зі щурами інтактної групи. При моделюванні затримки прорізування зубів у щурів третьої групи (антибіотики) рівень дисбіозу збільшився у 17,8 раза порівняно зі щурами першої групи. У четвертій групі щурів, які отримували від самок, в яких у період вагітності й лактації був дефіцит тиреоїдних гормонів, рівень дисбіозу був у 30,2 рази більший за показники інтактної групи щурів. Висновки. Отримані результати свідчать про дуже високий ступень дисбіозу в слизовій оболонці порожнини рота щурів, яким моделювали затримку та раннє прорізування зубів.