Дослідження антибактерійних властивостей кріоліофілізованої ксеноочеревини, насиченої розчином хлоргексидину біглюконату - Чарківський, Т. Ю.; Авдєєв, О. В. (Клінічна Стоматологія, 2023)
Резюме. Антисептики широко застосовують у різних напрямках медицини, зокрема у пародонтології. На даний момент хлоргексидин вважається «золотим стандартом» антисептиків у цьому напрямку стоматології. Мета дослідження – визначити наявність у кріоліофілізованій ксеноочеревині, насиченій розчином хлоргексидину, достатніх антисептичних властивостей для використання її в ролі пародонтальних вкладок при лікуванні пацієнтів із захворюваннями тканин пародонта, а також визначення оптимальної концентрації хлоргексидину у вищезгаданих вкладках. Матеріали і методи. Експерименти проводили за допомогою методів серійних розведень у рідкому поживному середовищі та локальної дифузії в агар. Вкладки, виготовлені з кріоліофілізованої ксеноочеревини, насичені 2,5 %, 5 %, 10 % та 20 % розчинами хлоргексидину біглюконату, використали в дослідженнях. Тотожні експерименти проводили з вкладками, що не проходили процес насичення. Результати досліджень та їх обговорення. У підсумку результати були наступними: кріоліофілізовані ксеноочеревинні вкладки, насичені 20 % розчином хлоргексидину біглюконату, 10 % розчином хлоргексидину біглюконату, 5 % розчином хлоргексидину біглюконату, 2,5 % розчином хлоргексидину біглюконату, володіють достатніми антибактерійними та протигрибковими властивостями, власні антисептичні властивості ксеноочеревини виявились надто низькими, щоби виступати в ролі єдиного антисептичного агента при застосуванні сучасних протоколів пародонтального лікування. Висновки. Вкладки, насичені 10 % та 20 % розчинами хлоргексидину біглюконату, були відібрані для подальших досліджень.