Системні захворювання як фактор ризику прогресування захворювань пародонта : (огляд літератури) - Слобода, М. Т.; Мінько, Л. Ю. (Клінічна Стоматологія, 2022)
Резюме. Зв’язок запально-дистрофічних процесів в тканинах пародонта з рядом системних захворювань, не одноразово підкреслюється в науковій літературі.Високий показник розповсюдження захворювань пародонта, відмічається у поєднанні з різними загальносоматичними захворюваннями на фоні значного зниження захисних сил організму. Інтерес до виявлення такого зв’язку зріс, оскільки професія охорони здоров’я шукає кращого розуміння патогенезу різних захворювань та їх зв’язку з пародонтом та іншими хворобами порожнини рота. Мета дослідження – проаналізувати дані наукових джерел літератури та надати свіжу інформацію щодо зв’язку між пародонтитом і системними захворюваннями, такими як: аномалії серцево-судинної, дихальної, ендокринної, кістково-м’язової та репродуктивної систем. Матеріали і методи. Застосовано бібліосемантичний метод для з’ясування стану проблеми, вивчення аналізу результатів попередніх наукових досліджень на основі джерел літератури та електронних ресурсів. Результати досліджень та їх обговорення. Часте поєднання та взаємообтяжуючий вплив захворювань пародонта із хворобами внутрішніх органів, свідчить про їх патогенетичну єдність, що виражається складними порушеннями гомеостазу. Системні порушення збільшують частоту і тяжкість захворювань пародонта, шляхом зміни імунної відповіді організму на дію пародонтопатогенних мікроорганізмів і продуктів їх обміну, а також переважно генералізований та швидкопрогресуючий перебіг захворювань пародонта. Висновки. Методи діагностики повинні ідентифікувати можливі ключові етіологічні чинники, що дозволить раннє виявлення захворювань пародонта, тим самим покращуючи прогноз захворювання, а у комплексному лікуванні необхідно враховувати не тільки стан тканин пародонта, зубів, порожнини рота, а й організму пацієнта в цілому.